Wedden op basketbal

Wil jij graag beginnen met wedden op basketbal? Wacht dan niet langer! Bij ons lees je alles over welke weddenschappen je precies aan kunt gaan en alle ins en outs over het basketbal van nu.
 • Amerikaanse sport
 • Balsport
 • Teamsport

 1891 

Was de opkomst van basketbal.

45,0

CM is de doorsnede van de basket.

 3,048

Meter hoog hangt de basket.

5

Spelers in het veld en 7 wisselspelers.

Wedden op basketbal, hoe werkt dat?

Als je geïnteresseerd bent in basketbal en je vindt het leuk om te kijken, ben je ongetwijfeld ook benieuwd naar wedden op basketbal. In dit artikel leggen we je graag uit welke mogelijkheden je hebt met gokken op basketbal, hoe je het beste kunt beginnen en welke toernooien er allemaal zijn. De voornaamste focus ligt daarmee ook op de grote toernooien, zoals de NBA, de Amerikaanse basketcompetitie. Hierom hebben wij ook een kopje gefocust op NBA wedden. Wij van DutchGamblers adviseren de spelers altijd om rekening te houden met verantwoord gokken. Wil je graag op de hoogte blijven van tips en tricks tijdens het wedden? Lees dan ons blog!

Geschiedenis

Basketbal werd in 1891 in Amerika door James Naismith uitgevonden. 

Oorsprong

Oorspronkelijk was het een Amerikaanse mannensport.

 Backboard

Aan een  backboard is de basket bevestigd. 

Binnen & buiten

Basketbal word binnen en buiten beoefend. 

Teamverband

Basketbal wordt in teamverband gespeeld. 

Spelers

Basketbal word gespeeld met elk team 5 spelers en 7 wisselspelers.

Strategisch

De basketbalspelers moeten strategische posities aannemen. 

Dribbelen

De spelers moeten dribbelen wat al lopend met de bal stuiteren is. 

Standaard posities

Center, Power & Small forward, Shooting & Point guard.

Hoe werkt wedden op basketbal en waarom zou je het doen?

Basketbal staat als sport hoog in de top 10 van de populairste en sterkst groeiende sporten in de wereld. Het is een heel intensieve sport, waarbij in de NBA alleen al meer dan 1000 wedstrijden worden afgewerkt in een seizoen. Dit is ook waarom het wedden zo leuk is. Je hebt heel veel mogelijkheden om te scoren bij basketbal. Dit maakt dat het beste team vaker wint, en hierdoor is het dus makkelijker voorspellen wanneer je wil wedden op basketbal. Veel makkelijker dan bijvoorbeeld wedden op golf.

Bij gokken op basketbal heb je head-to-head weddenschappen, die ook wel moneyline bets worden genoemd. Dit is de meest klassieke soort weddenschap, die ook het vaakst gebruikt wordt bij NBA wedden. Bij dit soort zet je in op wie de wedstrijd wint. Deze houdt ook rekening met overtime, dit is de extra periode als de stand na 4 quarters gelijk is, er is dus nooit een gelijkspel mogelijk. 

Een andere populaire vorm van wedden op basketbal is inzetten op handicaps. Omdat het niveau tussen twee teams vaak heel groot is. Om dit voordeel in balans te brengen wordt er een virtuele voorsprong of achterstand toegekend aan een team om ze op gelijke sterkte te brengen. Dit wordt vaak aangeduid als een ‘lijn’. Met NBA wedden bieden ze vaak meerdere lijnen aan, waardoor je hoge noteringen kunt verkrijgen. 

Verder heb je nog:

 • over/under bets (liggen meestal rond de 180-220 punten)
 • prematch weddenschappen
 • seizoensbets
 • MVP van het seizoen (most valuable player)
 • Rookie of the Year
 • Per quarter aangeven wie er wint

Tips voor het wedden op basketbal

De NBA heeft een zeer ingewikkelde structuur en dit maakt het gokken op de eindresultaten vaak heel lastig. De odds zijn hierdoor erg hoog bij bookmakers. De laatste 10 jaar zijn er namelijk 8 verschillende teams kampioen geworden. De Boston Celtics hebben de meeste kampioenschappen, namelijk 17. Echter is de laatste van 2008. Los Angeles Lakers pakten in 2020 de titel van de NBA. LeBron James is de meest gewaardeerde speler uit de NBA finales.

Hierbij zie je dus dat het wedden op basketbal nog helemaal niet zo makkelijk is. Je moet goed kijken en eventueel later inzetten op bepaalde teams. NBA wedden is natuurlijk niet de enige competitie. In Europa kan je uiteraard ook wedden op competities zoals bijvoorbeeld de Euroleague, dit is net zoiets als de Champions League, overigens kun je bij ons ook wedden op voetbal. Wij van DutchGamblers adviseren de spelers om altijd verantwoord te gokken. Meer hierover lees je op onze pagina over gokken voor beginners.

Voor- en nadelen wedden op basketbal:

Voordelen van wedden op basketbal:

 • Het is een leuke en interessante sport
 • Het is vaak goed te voorspellen welke basketbalteams het beste zijn
 • Het inspireert je om zelf ook te gaan spelen

Nadelen van wedden op basketbal:

 1. Het is een vrij ingewikkelde sport met veel termen
 2. Je kan ook veel geld verliezen
 3. Het kan ook opeens heel anders lopen
 4. Er zijn heel veel verschillende basketbalteams

Live wedden op basketbal

Een online weddenschap inzetten is natuurlijk zo gedaan, maar het is nog zoveel malen spannender om live in te zetten. Bij de bookmakers krijgen alle leden deze mogelijkheid, waaronder op een groot aantal wedstrijden. Dagelijks worden er tientallen, al niet honderden verschillende basketbal duels live aangeboden om op te gokken. De voordelen van live gokken op basketbal zijn bijvoorbeeld:

 • anticiperen op verloop van het spel
 • quoteringen zijn hoger
 • je kan een live stream gebruiken
 • het is mogelijk op smartphone en tablet

Bekende basketbaltoernooien

Zoals al eerder gezegd is de NBA in Amerika het bekendste toernooi. Maar er zijn er meer waar je op kunt wedden, en daar is het misschien makkelijker om mee te beginnen omdat het niet zo populair is. Hier zijn ze op een rijtje:

 • NBA
 • Euroleague
 • Dutch basketball league
 • Eurobasket
 • Wereldkampioenschap
 • FIBA champions league
 • NCAA

Probeer wedden op basketbal nu!

Ben jij door ons artikel nu ook nieuwsgierig geworden naar wedden op basketbal?


Waag dan een gokje en probeer het hier

                   

FAQ Wedden op basketbal

Waarom duurt een basketbal wedstrijd niet overal even lang?

Dit heeft te maken met de competitie waardoor het verschilt qua totale speeltijd. In de NBA duurt een basketbalwedstrijd 48 minuten (4 x 12 minuten), in de FIBA 40 minuten (4 x 10 minuten). Dit is pure speeltijd.

Uit hoeveel spelers bestaat een basketbalteam en welke posities nemen zij in?

Een basketbalteam bestaat uit vijf spelers. Er zijn dus ook vijf posities, namelijk:
point guard (PG)
shooting guard (SG)
small forward (SF)
power forward (PF)
center ©

Bij welke bookmakers kun je allemaal gokken op basketbal en zijn er meerdere?

In Nederland ben je voor nu toegewezen op de TOTO. Enkel hier kun je op dit moment legaal een gokje wagen op basketbal. In de toekomst wordt het waarschijnlijk mogelijk om bij meerdere partijen legaal online te gokken op sport. Zo ook bij ons.

Waar moet je het meeste op letten als je gokt op basketbal?

Belangrijk is het checken van de statistieken van toernooien. Zo kun je namelijk bekijken hoe een team in het verleden gepresteerd heeft. Daarnaast is het belangrijk om te achterhalen of bepaalde spelers daadwerkelijk spelen. Ook is het altijd goed om de verschillende odds van bookmakers met elkaar te vergelijken, hier kun je vaak geheime informatie uit halen. Wedden op basketbal kan door zijn onvoorspelbaarheid worden vergeleken met roulette.

Op welke bekende basketbal toernooien kan ik wedden?

NBA, Euroleague, Dutch basketball league, Eurobasket, Wereldkampioenschap, FIBA champions league en NCAA.

                 

Deze sporten iets voor jou?

Image description
Image description
Image description

Wedden op basketbal?

arrow_drop_up arrow_drop_down