Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Wil je graag antwoord op deze vraag? Dan ben je bij DutchGamblers aan het juiste adres, want in deze blog gaan we het daar uitgebreid over hebben. We richten ons op een essentieel financieel product dat velen van ons op een bepaald moment in hun leven overwegen, namelijk de overlijdensrisicoverzekering. Het onderwerp kan enigszins somber lijken, maar het is van belang om onze dierbaren financieel te beschermen. Dus wat is een overlijdensrisicoverzekering precies en waarom zou je er een moeten overwegen?

Overlijdensrisicoverzekering: korte uitleg

Je bent hoogstwaarschijnlijk bij deze blog terecht gekomen om antwoord te krijgen op de vraag “wat is een overlijdensrisicoverzekering?”. Een overlijdensrisicoverzekering hoort onder een type levensverzekering die een uitkering voorziet. Deze uitkering is bedoeld voor de begunstigden als de verzekerde persoon tijdens de looptijd van de polis overlijdt. 

Veel mensen besluiten dit type verzekering aan te schaffen, maar waarom? Deze verzekering is ontworpen om financiële zekerheid en ondersteuning te bieden. Dit geeft de nabestaanden een fijn gevoel, in het geval dat iemand plotseling overlijdt van de verzekerde.

De kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering

Wanneer je nog niet bekend bent met dit type verzekering, kun je waarschijnlijk nog wel wat extra informatie gebruiken. We bespreken de kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering, zodat je goed bent ingelicht en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Termijngebonden

Wanneer je besluit te kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering, dan wordt de verzekering afgesloten voor een specifieke termijn. Dit kan verschillen van 10 tot 30 jaar. Overlijdt de verzekerde binnen deze termijn? Dan wordt het verzekerde bedrag altijd uitbetaald! Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat de verzekerde overlijdt, maar wat gebeurt er dan? Als de verzekerde aan het einde van zijn of haar termijn nog leeft, vindt er geen uitkering plaats en wordt de polis beëindigd. 

Vaste premie 

Gedurende de tijd van de verzekering, wordt er over het algemeen een vaste premie betaald. Zo weet je altijd wat je kunt verwachten na het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Deze premie wordt niet zomaar bepaald, maar is gebaseerd op verschillende factoren. 

Denk hierbij aan factoren zoals:

  • De leeftijd;
  • De gezondheid;
  • Het verzekerde bedrag;
  • De duur van de verzekering.

Geen opbouw van kapitaal

Er bestaan levensverzekeringen waarbij je gedurende de tijd een kapitaal of spaartegoed hebt opgebouwd. Wanneer we kijken naar de overlijdensrisicoverzekering zien we dat deze over het algemeen geen kapitaal op spaartegoed opbouwt. Maar waarom is dit zo geregeld? Dit type verzekering is enkel bedoeld als hulp in het geval van overlijden en is dus niet van toepassing. Wil je zeker weten of een overlijdensrisicoverzekering voor jou van toepassing is? Bekijk dan de onderstaande video:

Begunstigden

Het geeft de begunstigden een gerust gevoel, omdat er bij overlijdensrisicoverzekering dingen worden vastgesteld. Op het moment dat iemand overlijdt, wil je uiteraard graag de tijd hebben om te rouwen en niet met allerlei zaken hoeven bezig te zijn. De verzekeringnemer kan een enkel persoon of meerdere personen aanwijzen die de uitkering ontvangen. Dit gebeurt enkel in het geval van overlijden. 

Denk hierbij aan personen, zoals:

  • Partners;
  • Kinderen;
  • Overige familieleden;
  • Zakenpartners.

Flexibel

Het laatste kenmerk van een overlijdensrisicoverzekering is de flexibiliteit. De verzekeringnemer kan namelijk vaak kiezen tussen verschillende soorten dekkingen. Zo heb je een gelijkblijvend, oplopend of aflopend verzekerd bedrag. Dit bedrag is geheel afhankelijk van de financiële behoeften en doelstellingen.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek: wat is het?

Wil je graag een overlijdensrisicoverzekering in combinatie met een hypotheek? Dan is dit ook mogelijk en is vaak specifiek bedoeld om de hypotheekschuld, of een deel ervan, af te lossen. Dit in het geval dat de verzekerde persoon overlijdt gedurende de looptijd van de verzekering. Wanneer er schulden zijn, dan wil je hier je nabestaanden uiteraard niet mee belasten. Door een overlijdensrisicoverzekering hypotheek af te sluiten, voorkom je dat de nabestaanden met een hoge schuld blijven zitten. Dit gebeurt wanneer de persoon in kwestie overlijdt of een andere belangrijke bijdrage aan de maandelijkse hypotheeklasten. 

Waarom een overlijdensrisicoverzekering vergelijken?

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken, je hebt er vast weleens wat over gehoord. Dit is een belangrijk onderdeel voordat je een verzekering afsluit. De voorwaarden, premies en dekkingen kunnen uiteraard variëren tussen verschillende verzekeringsmaatschappijen. Verdiep je hier van tevoren goed in en begin met het vergelijken. Alleen op deze manier vind je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) die het beste bij jou past. De verzekering wordt afgesloten op je persoonlijke situatie en financiële behoeften. Wanneer je van tevoren de verzekeringen niet vergelijkt, dan kan het zo zijn dat je meer betaalt dan nodig is. Zo bespaar je wellicht op de premie over de looptijd van de verzekering, handig he?

De soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Zoals eerder benoemd, zijn er in Nederland verschillende bedrijven die dit type verzekering aanbieden. Het ene bedrijf trekt meer aandacht dan de ander en dit is niet zonder reden. Hieronder bespreken we enkele bekende bedrijven die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden en waar ze bekend om staan.

TAF overlijdensrisicoverzekering

TAF is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. Zij hebben zich gespecialiseerd in levens- en overlijdensrisicoverzekeringen, waardoor het een populaire optie is. Kenmerkend aan dit bedrijf is dat ze bekend staan om hun flexibele verzekeringsproducten. Besluit je om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij TAF? Dan biedt dit je financiële zekerheid aan de nabestaande bij overlijden. Vergelijk altijd de voorwaarden en premies van TAF met de andere aanbieders. 

Allianz overlijdensrisicoverzekering

Allianz is een internationaal bedrijf, maar heeft ook enkele vestigingen in Nederland. Dit bedrijf richt zich op diverse verzekeringen, waaronder uiteraard de overlijdensrisicoverzekeringen. Waar staat Allianz bekend om? Kenmerkend aan Allianz is het brede assortiment aan financiële producten, maar ook diensten. Een overlijdensrisicoverzekering bij Allianz zorgt, net zoals de andere verzekeringen, voor financiële zekerheid bij het overlijden van de verzekerde.

Nationale Nederlanden overlijdensrisicoverzekering

Als laatste behandelen we de Nationale-Nederlanden (NN), dat bekendstaat als een van de grootste verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Ook hier kun je terecht voor een breed scala aan financiële producten en diensten. Ze hebben hun populariteit te danken aan hun rijke ervaring en betrouwbare dienstverlening. Je kunt het waarschijnlijk al raden, maar ook bij NN krijgen de nabestaanden financiële ondersteuning.

Conclusie over een overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen worden afgesloten om financiële zekerheid te bieden aan de nabestaanden bij het overlijden van de verzekerde. Het geeft de nabestaanden een gerust gevoel, doordat er nu al enkele zaken geregeld zijn. Er zijn in Nederland veel verschillende verzekeringsmaatschappijen die een overlijdensrisicoverzekering aanbieden. Kies de maatschappij die voldoet aan je situatie en financiële behoeften. Ook is het belangrijk dat je niet blindelings kiest voor een maatschappij zonder eerst te vergelijken. Richt je aandacht hierbij voornamelijk op de voorwaarden en premies.

FAQ over een overlijdensrisicoverzekering:

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die een bedrag uitkeert als de verzekerde binnen de afgesproken tijd van de verzekering komt te overlijden.

Waarom is een overlijdensrisicoverzekering fijn voor de nabestaande?

Ze hoeven na het overlijden minder te regelen en het biedt hun financiële zekerheid. 

Waarom verzekeringsmaatschappijen vergelijken?

De voorwaarden, premies en dekkingen kunnen variëren tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Hoe lang is een overlijdensrisicoverzekering geldig?

De verzekering wordt afgesloten binnen een afgesproken specifieke termijn. Dit kan dus verschillen per situatie.

Wat is de Nationale Nederlanden overlijdensrisicoverzekering?

Dit is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen in Nederland.

Deel dit artikel:
Gokje wagen? Speel bij één onze top 5 Nederlandse Online Casino's:
5/5
9.5
5/5
9.2
5/5
9.0
5/5
8.8
4/5
8.5
Bekijk ook:
28 september 2023
SunPower zonnepanelen
25 september 2023
Zorgverzekering voor ouderen
25 september 2023
Senioren busreizen 70 plus
Wil jij geen reclame zien?
Wij kunnen wervings- en reclameactiviteiten voor jou verbergen. Zet een vinkje en klik op bevestigen.

Door te bevestigen dat je 24 jaar of ouder bent op DutchGamblers, erken je dat je je bewust bent van de risico’s die online gokken met zich meebrengt. Je bevestigt ook dat je op dit moment niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen. Vergeet niet, gokken heeft zijn kosten, dus het is belangrijk om op tijd te stoppen.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Ook wijzen wij op onze informatie over verantwoord spelen. Daarnaast maken wij gebruik van cookies. Wil je daar meer over weten voordat je DutchGamblers bezoekt? Klik hier voor onze cookieverklaring, en klik hier voor onze privacyverklaring.