Testament opstellen kosten

Wil je graag meer zekerheid over je toekomst? Dan biedt een testament je vastigheid. Er is een duidelijk beeld over hoe onze nalatenschap wordt beheerd en verdeeld. Veel mensen weten dat een testament voor rust zorgt, maar hebben onvoldoende kennis. Want hoe stel je een testament op, hoe gaat het in zijn werk en wat zijn de kosten eigenlijk? In deze blog gaan we het uitgebreid hebben over het proces van een testament opstellen en we werpen een blik op de mogelijke kosten. 

Wanneer testament opstellen?

Ben je nog niet zo bekend met een testament en het opstellen ervan? Geen zorgen, wij van DutchGamblers zullen je hierover informeren. In het proces van een testament opstellen, wordt het volgende gedaan. Een persoon legt schriftelijk zijn of haar wensen vast, met betrekking tot de verdeling van bezittingen, zorg voor minderjarige kinderen en andere specifieke instructies voor na het overlijden. Dit document wordt wettelijk erkend en goed bewaard. Wanneer de persoon in kwestie komt te overlijden, dan zorgt dit ervoor dat de wensen van hem of haar worden gerespecteerd en gevolgd. 

Maar wat gebeurt er dan als je geen testament opstelt? Als iemand overlijdt zonder een testament dan gebeurt het volgende. De verdeling van de nalatenschap zal gaan volgens de wettelijke regels en deze kunnen mogelijk niet overeenkomen met de werkelijke wensen van de overledene. Wanneer je specifieke wensen en eisen hebt over je nalatenschap, dan is het opstellen van een testament een slimme keuze.

Kosten testament opstellen: de verschillende factoren

Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten bij het opstellen van een testament? Veel mensen vragen zich dit af, maar de kosten voor het opstellen van een testament kunnen variëren. 

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals: 

  • Complexiteit: een eenvoudig testament kost uiteraard minder dan een testament met gedetailleerde instructies. Een eenvoudig testament bevat slechts een paar bezittingen en begunstigden die genoemd worden. 
  • Wie het regelt: een andere factor, die van belang is op de kosten, is het soort professional dat je kiest. Schakel je een notaris in of juist een gespecialiseerde jurist? Een gespecialiseerde jurist kan duurder zijn dan het gebruik van bijvoorbeeld online diensten en standaardformulieren. Hierbij wordt er gekeken naar de ervaring en reputatie van de professional, want dit kan ook van invloed zijn op de kosten.
  • Locatie: bekijk en vergelijk de regio’s of steden. Want op de ene locatie kunnen de tarieven hoger zijn dan in een andere regio of stad. 
  • Aanvullende diensten: het komt vaak voor bij het opstellen van een testament, dat er aanvullende diensten aangeboden worden. Hierbij kun je denken aan het opstellen van een levenstestament, volmachten, of extra adviezen over de vermogensplanning. Hoe meer diensten, hoe hoger de kosten. 
  • Wijzigingen: besluit je om wijziging(en) aan te brengen in het testament nadat deze is opgesteld? Dan kunnen hier helaas extra kosten aan verbonden zijn.

De bovenstaande factoren hebben dus invloed op de kosten van het testament. Wel kunnen wij van DutchGamblers een inschatting voor je maken, zodat je ongeveer weet wat je te wachten staat. In Nederland variëren de kosten voor het opstellen van een testament doorgaans tussen de €200 en €1.000 euro. Voordat je een besluit maakt, is het verstandig om offertes op te vragen. Dit geeft je een duidelijker beeld van de verwachte kosten die van toepassing zijn voor jouw situatie.

Testament opstellen zonder notaris: testament opstellen gratis

Heb je het financieel niet zo breed en klinkt het gratis opstellen van een testament je goed in de oren? Het gratis opstellen van een testament is (bijna) mogelijk. Gratis en voor niets gaat het helaas niet worden, maar je bespaart wel veel geld door de onderstaande manieren. Wanneer je dit besluit te doen zijn er belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden.

Holografisch testament

Hierbij kies je ervoor om zelf een testament te schrijven. Het is als het ware een handgeschreven document waarin je je laatste wensen vastlegt. Doordat je dit geheel zelfstandig doet zonder een deskundige, kost het je (bijna) geen geld. Let op: in sommige rechtsgebieden moet een dergelijk testament geheel handgeschreven, gedateerd en ondertekend zijn om geldig te zijn. 

Online templates

Sinds de opkomst van het internet zijn er online gratis sjablonen en voorbeelden van testamenten beschikbaar. De voorbeelden geven je een algemeen idee over hoe het testament er kan uitzien. Helaas zijn deze voorbeelden en gratis sjablonen niet afgestemd op een specifieke persoon/juridische situatie. De documenten zijn vrij algemeen, dus kijk hier goed naar!

Notariskosten

We komen terug op het onderwerp “het gratis opstellen van een testament is bijna mogelijk”. In Nederland moet een testament namelijk worden gepasseerd door een notaris om rechtsgeldig te zijn. Uiteraard brengt de notaris de kosten in rekening voor deze dienst. Wel vinden er regelmatig speciale actiedagen plaats, waarbij notarissen hun diensten tegen een gereduceerd tarief of zelfs gratis aanbieden! Dit komt niet vaak voor, maar wie weet ben jij de gelukkige. 

Het maken van fouten

Dit wordt ook wel gezien als het grootste risico van het zelf opstellen van een testament. Je loopt uiteraard meer risico’s om dingen over het hoofd te zien en dus fouten te maken. Je hebt tenslotte niet de beschikking tot een professional die je hierbij kunt helpen. Wanneer er onduidelijkheden in het testament staan, kan dit leiden tot juridische geschillen na je overlijden. Is dit het geval? Dan kan dit juist weer zorgen voor extra kosten en stress voor je nabestaanden. 

Het besparen van kosten klinkt natuurlijk niet verkeerd, maar wij raden je aan om professioneel advies te vragen. Zo weet je zeker dat alles vlekkeloos verloopt na het overlijden. Het biedt je gemoedsrust, omdat je laatste wensen correct en duidelijk zijn vastgelegd. Bekijk de onderstaande video voor nog meer tips en uitleg:

Testament opstellen met partner

Wil je graag een testament opstellen samen met je partner? Dan kun je kiezen voor een “gezamenlijk testament” of “twee-testamenten-in-een”. In Nederland wordt dit testament vaak benoemd onder de naam “een langstlevende testament”. 

Maar wat is een langstlevende testament? Dit testament is speciaal ontworpen om de langstlevende partner te beschermen. In dit testament worden verschillende dingen geregeld, zoals dat bij het overlijden van 1 van de partners de gehele nalatenschap naar de langstlevende partner gaat. Wanneer de langstlevende overlijdt, krijgen de kinderen meestal wel een vordering. 

Testament opstellen tips

Kan je wel wat tips gebruiken bij het opstellen van een testament? Dat is geheel begrijpelijk, want er worden zorgvuldige overwegingen en voorbereidingen getroffen. 

Enkele tips voor het opstellen van een testament:

  • Overzicht maken: maak een overzicht van je bezittingen, zoals bankrekeningen, persoonlijke eigendommen en investeringen. Beslis ook wie je als erfgenamen wilt aanwijzen!
  • De keuze van een executeur: deze persoon is geheel verantwoordelijk voor het uitvoeren van je wensen, zoals beschreven in het testament. Zorg er dus voor dat deze persoon te vertrouwen is en bereid is om deze taak op zich te nemen.
  • Duidelijke taal: het is belangrijk om specifieke en duidelijke taal te gebruiken. Op deze manier voorkom je misverstanden over andere vervelende problemen in de toekomst. Laat het testament bijvoorbeeld een aantal keer controleren door verschillende personen, zoals vrienden en/of familie.
  • Bespreek het met je nabestaanden en geliefden: het is uiteraard een gevoelig onderwerp, maar dat neemt niet weg dat het bespreken van je testament belangrijk is. Dit zorgt er namelijk voor dat je familie en geliefden in de toekomst niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Conclusie over de kosten van het opstellen van een testament

De kosten van een testament kunnen variëren per situatie. Denk hierbij aan factoren zoals de complexiteit, de hulpdienst, de locatie, aanvullende diensten en het maken van wijzigingen. Helaas is het niet mogelijk om een gratis testament op te stellen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de prijs voordeliger te maken. Bij het opstellen van een testament is het vooral belangrijk dat het je rust geeft en alles vlekkeloos verloopt voor de nabestaanden.

FAQ over de kosten van het opstellen van een testament:

Kan je gratis een testament opstellen?

Nee, helaas is dit niet mogelijk. Het testament dient te worden gepasseerd door een notaris om rechtsgeldig te zijn en dit brengt kosten met zich mee.

Hoe kan je een goedkoop testament opstellen?

Overweeg holografische testamenten of online templates.

Wat is het opstellen van een testament?

Een persoon legt schriftelijk zijn of haar wensen vast, met betrekking tot de verdeling van bezittingen, zorg voor minderjarige kinderen en andere specifieke instructies voor na het overlijden. 

Kan je samen met je partner een testament opstellen?

Ja, dit wordt ook wel een langstlevende testament genoemd. 

Moet je een testament opstellen?

Nee, het is niet verplicht.

Deel dit artikel:
Gokje wagen? Speel bij één onze top 5 Nederlandse Online Casino's:
5/5
9.5
5/5
9.2
5/5
9.0
5/5
8.8
4/5
8.5
Bekijk ook:
28 september 2023
SunPower zonnepanelen
25 september 2023
Zorgverzekering voor ouderen
25 september 2023
Senioren busreizen 70 plus
Wil jij geen reclame zien?
Wij kunnen wervings- en reclameactiviteiten voor jou verbergen. Zet een vinkje en klik op bevestigen.

Door te bevestigen dat je 24 jaar of ouder bent op DutchGamblers, erken je dat je je bewust bent van de risico’s die online gokken met zich meebrengt. Je bevestigt ook dat je op dit moment niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen. Vergeet niet, gokken heeft zijn kosten, dus het is belangrijk om op tijd te stoppen.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Ook wijzen wij op onze informatie over verantwoord spelen. Daarnaast maken wij gebruik van cookies. Wil je daar meer over weten voordat je DutchGamblers bezoekt? Klik hier voor onze cookieverklaring, en klik hier voor onze privacyverklaring.