Senioren tablet

Technologie zoals mobiele telefoons, flatscreen tv’s en tablets zijn senioren van deze tijd wellicht niet helemaal gewend. Toch kan deze technologie hen een handje helpen om de tijd leuk te spenderen. Een tablet kan handig zijn voor vele doeleinden en zal makkelijk te leren zijn voor de senioren die nog geen verstand hebben van technologie. In dit artikel bespreken we de beste en goedkoopste tablets voor senioren, de voor- en nadelen van zo’n tablet, wat je er allemaal op kunt doen en nog veel meer. Ben je benieuwd? Lees dan maar snel verder!

Wat is de beste tablet voor senioren?

Er zijn diverse tablets te koop die goed zijn voor senioren. Dit is uiteraard afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van de desbetreffende persoon. Je hebt bijvoorbeeld de volgende opties:

1. Apple Ipad:

Een iPad van Apple zal iedereen ongetwijfeld wel kennen. Deze tablet is één van de beste tablets door hun gebruikelijke interface. Daarnaast hebben ze toegankelijkheidsfuncties zoals VoiceOver voor slechtzienden en gehoorondersteuning. Voor senioren is dit een handige tablet omdat ze een breed aanbod aan apps en functionaliteiten hebben.

Hoeveel kost het?

Een iPad van Apple kan verschillen van prijs. Dit is afhankelijk van welk model je kiest en hoeveel opslag je op je tablet wil hebben. De prijzen liggen tussen de 250 en de 750 euro. Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt.

Vind je dit te veel geld? Dan kan je eventueel kijken voor een goedkopere optie via Marktplaats of door een refurbished tablet aan te schaffen.

2. Samsung Galaxy Tab:

Samsung heeft naast de bekende telefoons ook populaire en goede tablets. De Galaxy Tab-serie is dus zeker een aanrader als ouderen tablet. De Samsung Galaxy Tab heeft verschillende schermformaten en functies. Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface en toegankelijkheidsinstelling zoals schermvergroting en tekstvergroting. Dit is vooral handig voor de senioren die niet zo goed meer kunnen lezen.

Hoeveel kost het?

De kosten voor een Samsung Galaxy Tab verschilt per formaat, opslag en model. De prijzen variëren tussen de 200 en de 1000 euro. Hoe meer opslagruimte, schermgrootte of speciale foefjes je wilt, hoe duurder de prijs zal zijn. Denk er dus goed over na wat jij belangrijk vindt.

3. Amazon Fire-tablets: 

De Amazon Fire-tablets zijn betaalbaar en makkelijk in gebruik. Door hun aangepaste versie van Android engebruiksvriendelijke interface zijn de tablets ideaal voor ouderen. De Amazon tablets zijn geschikt voor het lezen van e-books waardoor je gemakkelijk kunt lezen.

Hoeveel kost het?

De Amazon Fire-tablets zijn vrij goedkoop waardoor je niet meteen een hele investering hoeft te doen. Mocht je niet zeker weten of een tablet iets voor jou is, zouden we deze tablet aanraden. De kosten variëren tussen de 40 en 200 euro.

4. Lenovo Tab:

Ook Lenovo biedt een aantal tablets aan, aan de consument met verschillende specificaties en prijzen. De Lenovo Tab heeft een gebruiksvriendelijke interface en het heeft speciale functies. Je kunt de tablet namelijk op ‘Kids Mode’ of ‘Eyes Protection Mode’ zetten voor de oudere gebruikers.

Hoeveel kost het?

De Lenovo tabs zijn goedkoper dan de Samsung en Apple tablets. Wellicht komt dit doordat ze kwalitatief een slechter en minder uitgebreid product aanbieden, of omdat het niet de bekendheid van Samsung of Apple heeft. Mocht je op zoek zijn naar een goedkope tablet en het maakt niets uit welk merk, dan is de Lenovo Tab wellicht wat voor jou. De prijzen liggen tussen de 130 en 500 euro.

5. Grandpad:

De GrandPad is speciaal ontworpen voor ouderen en heeft een eenvoudige en intuïtieve gebruikersinterface. Met grote pictogrammen en vereenvoudigde navigatie is deze tablet ideaal voor ouderen. Senioren kunnen makkelijk contact onderhouden via de tablet met hun geliefden. Het biedt namelijk een abonnementsservice die e-mail, videobellen en andere functies verschaft. 

Hoeveel kost het?

De GrandPad heeft verschillende prijscategorieën die liggen tussen de 200 en 400 euro. De prijzen zijn afhankelijk van het model, grootte en opslagruimte.

Waar moet je aan denken voordat je een tablet voor senioren aanschaft?

Voordat je een tablet gaat aanschaffen is het handig om met een aantal punten rekening te houden. De tablet moet over een aantal specificaties beschikken waardoor het een goede tablet voor een senior is. Probeer daarom niet een impulsieve aankoop te doen en eerst te kijken welke opties er zijn en welke jij belangrijk vindt. Kies daarna een tablet uit die over jouw voorkeuren beschikt en in jouw prijsklassement valt.

Senioren tablet moeten over het volgende beschikken:

 • Het gebruikersgemak: een senioren tablet moet beschikken over een tablet met een eenvoudig te begrijpen interface, Er moet niet te veel poespas staan en duidelijk zijn. Je kan hierbij denken aan: grote pictogrammen, duidelijke navigatie en gemakkelijke bediening.
 • De schermgrootte: met de schermgrootte moet ook rekening gehouden worden. Het zicht van senioren zal wellicht achteruitgaan waardoor een groot scherm gemakkelijker voor hen is. Een groter scherm zou kunnen helpen bij het lezen van een tekst en het bekijken van afbeeldingen. Daarnaast moet de tablet natuurlijk comfortabel zijn om vast te houden.
 • De toegankelijkheid: het toegankelijk maken van een tablet is ook zeer belangrijk. De tablet moet beschikken over een toegankelijkheidsinstelling die kan helpen bij eventuele beperkingen van de senior. Denk hierbij aan: vergroting opties, schermlezer, ondertiteling of gehoorondersteuning.
 • De batterijduur: als de senior van plan is om een tablet langere tijd te gebruiken en geen gebruik kan maken van een stopcontact, is de batterijduur belangrijk. Je wilt immers dat je tablet gedurende langere tijd nog mee kan gaan. 
 • De connectiviteit: als de senior de tablet onderweg wilt gebruiken en geen Wifi heeft, moet je goed kijken naar de connectiviteit van een tablet. Controleer of de tablet Wifi en/of 4G/5G-connectiviteit heeft. 
 • De klantenservice: de reputatie, klantenservice en technische ondersteuning van een tablet merk is erg belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Bekijk bijvoorbeeld reviews van eerdere verkopers. Het is altijd fijn om te weten dat je hulp kunt inschakelen als er problemen voorvallen.
 • De prijs: stel een budget op wat jij wilt besteden aan een senioren tablet. De tablets kunnen namelijk aardig variëren in prijs. Vaak betaal je voor het merk en de specificaties die eraan verbonden zijn. Je kunt hiervoor het beste de modellen en merken met elkaar vergelijken op basis van prijs-kwaliteitsverhouding. Daarnaast moet je kijken of de tablet over de specificaties beschikt die jij wilt.

Voor- en nadelen van een tablet voor senioren

Er zijn een aantal voor- en nadelen aan het gebruik van een tablet voor senioren. Het is handig deze eerst door te lezen voordat er een tablet wordt aangeschaft:

Voordelen:

 • Voorzieningen: tablets beschikken vaak over een goede interface en toegankelijkheidsinstellingen zodat de tablet op de senior aan te passen is.
 • Contact: door middel van tablets kunnen ouderen contact onderhouden zoals via e-mail, videobellen of social media.
 • Spelletjes: Met een tablet kunnen ouderen spelletjes doen wat tijdsbesteding is, en een goede geheugentraining is.
 • Video: op tablets kunnen er films, series of YouTube-video’s bekeken worden.
 • Gezondheid: sommige tablets beschikken over gezondheids- en welzijns-apps waarmee senioren hun gezondheid kunnen volgen. Ook kan je via tablets andere gezondheidsapps downloaden.

Nadelen:

 • Uitdaging: voor een aantal ouderen die nog niet gewend zijn aan technologie zal dit een echte uitdaging worden om te gebruiken.
 • Schermgrootte: niet alle tablets beschikken over een grote scherm optie om te kopen. Mocht je dus een groter scherm willen, moet je naar een ander merk gaan kijken.
 • Fysieke beperkingen: voor senioren met een fysieke beperking zal het gebruik van een tablet lastig zijn. Het vasthouden en bedienen zal daardoor beperkter worden.
 • Veiligheid: senioren zijn zich vaak niet bewust waarop ze klikken. Denk bijvoorbeeld aan malware dat gevaarlijk kan zijn. Dit kan je eventueel vermijden door het installeren van beveiligingssoftware.

Wat kunnen senioren allemaal doen op een tablet?

Mocht je een tablet willen aanschaffen of er nog niet de meerwaarde van inzien, dan wil je vast weten wat je allemaal kunt doen op zo’n tablet. Senioren kunnen verschillende activiteiten ondernemen op een tablet:

1. Communicatie onderhouden:

Senioren kunnen communicatie leggen via een tablet. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door middel van e-mail, videobellen of social media. Daarnaast zijn er nog vele andere apps waarmee er communicatie gelegd kan worden, zoals Skype, WhatsApp,Telegram en Messenger. De senior kan hierdoor contact leggen met zijn/haar familie en/of vrienden zonder deze fysiek te zien. Hierdoor is de ouder wellicht minder eenzaam en is contact leggen makkelijker geworden.

2. Internet:

Op een tablet kan je ook op het internet surfen. Je kunt net als op je mobiel of computer dingen die je wilt weten of bezoeken, opzoeken. Zo kan je onder andere online winkelen, online gokken, online spelletjes spelen, lezen of bepaalde informatie opzoeken. Dit gaat vrij gemakkelijk, waardoor een laptop of computer onmisbaar is.

3. Entertainment:

We hebben het hier net al kort over gehad bij punt 2, maar er is veel te kiezen wat betreft entertainment. Zo kan je e-books lezen, naar muziek luisteren of films, series en tv-programma’s bekijken via bijvoorbeeld Netflix, YouTube of Videoland. Mocht je een serie of film willen zien op Netflix of Videoland, moet je hier eerst een abonnement voor moeten aanschaffen. Daarnaast kan de senior vele spelletjes spelen die gemakkelijk zijn te downloaden. Deze spelletjes zijn tijd dodend en kunnen goed voor het geheugen zijn. Benieuwd welke spelletjes je allemaal kunt spelen? Lees dan ons artikel: spelletjes apps voor ouderen.

Ook online gokken is mogelijk door middel van casino apps of door deze via het internet te bezoeken. Zoek je nog een goed online casino? Wij bevelen de onderstaande top casino’s aan!

OneCasino

Ruim spelaanbod

Professionele klantenservice

Unieke zelfgeproduceerde gokkasten

Bonus
9.5
5/5
Circus Casino

Een ster in retentie: vaak leuke aanbiedingen

Mooie bonussen tot wel 250 Euro

Zeer scherpe layout, veel slots en goed vindbaar

Bonus
9.0
5/5
777 Casino

Bonusbedragen oplopend tot 250 Euro

Een echt casino voor de slotsliefhebber

Account registreren gaat lekker vlot

Bonus
9.2
5/5

4. Fotografie en film:

Tablets beschikken over een camera en een manier om foto’s en filmpjes vast te leggen. Op deze manier kunnen herinneringen makkelijk vastgelegd worden. De foto’s en filmpjes kunnen daarnaast naar familie en vrienden doorgestuurd worden via één van de communicatiekanalen.

5. Gezondheid:

Er bestaan verschillende gezondheid apps waarmee senioren hun gezondheid kunnen volgen. Hierbij worden bijvoorbeeld je stappen, slaappatronen of het opvolgen van medicatie gevolg. Ook is er toegang tot fitness-apps en ontspannings-apps. Op deze manier kan de senior veel doen aan zijn/haar gezondheid en krijgt hierdoor wellicht motivatie.

6. Creativiteit:

Senioren kunnen creatieve activiteiten ondernemen zonder een fysiek evenement voor bij te wonen. Dit kan namelijk gewoon op de tablet door middel van verschillende apps. Zo kan je senioren tekenen, schilderen, foto’s bewerken, schrijven en muziek maken.

Conclusie Senioren tablet

Wij van DutchGamblers kunnen concluderen dat een tablet voor senioren een goed idee is. Dit ligt er natuurlijk wel aan of de senior hier open voor staat. Een tablet is nieuwe technologie en voor sommige senioren lastig te begrijpen. Daarnaast weten we nu welke soorten senioren tablets er zijn, hoeveel ze kosten en welke specificaties deze bevatten. Ook hebben we voor de twijfelaars een aantal voor- en nadelen meegenomen die de twijfelaar mee kan nemen in zijn of haar beslissing. Ook weten we nu wat voor soort activiteiten de senioren kunnen ondernemen op een tablet. Genoeg informatie om jouw keuze te maken!

FAQ Senioren tablet:

Wat is de beste tablet voor senioren?

De beste tablets voor senioren zijn: de Apple iPad, de Samsung Galaxy Tab, de Amazon Fire-tablets en de Lenovo Tab.

Welke tablet is het goedkoopste?

De goedkoopste tablets zijn de Amazon Fire-tablets. Let er wel op dat deze tablets in kwaliteit wellicht kunnen verschillen en wat minder specificaties bevat.

Waar moet je aan denken voordat je een tablet voor senioren aanschaft?

Je moet letten op het gebruikersgemak, schermgrootte, toegankelijkheid, batterijduur en nog veel meer.

Wat kunnen senioren op een tablet doen?

Senioren kunnen via een ouderen tablet verschillende dingen doen. Denk hierbij aan: films en series kijken, spelletjes spelen, contact leggen en nog veel meer.

Waarom een tablet kopen voor senioren?

Senioren kunnen vaak eenzaam zijn of zich vervelen. Door middel van een tablet kunnen ze contact leggen en spelletjes spelen. Dit is een manier van tijdbesteding.

Deel dit artikel:
Gokje wagen? Speel bij één onze top 5 Nederlandse Online Casino's:
5/5
9.5
5/5
9.2
5/5
9.0
5/5
8.8
4/5
8.5
Bekijk ook:
28 september 2023
SunPower zonnepanelen
25 september 2023
Zorgverzekering voor ouderen
25 september 2023
Senioren busreizen 70 plus
Wil jij geen reclame zien?
Wij kunnen wervings- en reclameactiviteiten voor jou verbergen. Zet een vinkje en klik op bevestigen.

Door te bevestigen dat je 24 jaar of ouder bent op DutchGamblers, erken je dat je je bewust bent van de risico’s die online gokken met zich meebrengt. Je bevestigt ook dat je op dit moment niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen. Vergeet niet, gokken heeft zijn kosten, dus het is belangrijk om op tijd te stoppen.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Ook wijzen wij op onze informatie over verantwoord spelen. Daarnaast maken wij gebruik van cookies. Wil je daar meer over weten voordat je DutchGamblers bezoekt? Klik hier voor onze cookieverklaring, en klik hier voor onze privacyverklaring.