Rollator huren

Een rollator is een handig hulpmiddel voor veel ouderen. Een rollator ondersteunt de oudere bij alle taken in het dagelijkse leven. Wil je graag zelfstandig en actief in beweging blijven? Dan biedt een rollator de perfecte oplossing, aangezien het speciaal is ontworpen om de mobiliteit te vergroten en de veiligheid te verbeteren. Uiteraard kunnen de rollators aangepast worden op de individuele behoeften van de gebruiker, zodat iedereen zich met vertrouwen en stabiliteit kan voortbewegen.

Wat kost een rollator?

Logischerwijs variëren de prijzen van de rollatoren sterk. Elke rollator heeft zo zijn eigen eigenschappen die van invloed kunnen zijn op de prijs. Vroeger was er een beperkt aanbod en de senioren hadden weinig keuze. Tegenwoordig zijn er talloze varianten. 

Denk hierbij aan factoren zoals:

  • Het type;
  • Het merk;
  • Specifieke functies;
  • Waar de aankoop plaatsvindt;
  • Persoonlijke situatie.

Om je toch nog een schatting te kunnen geven zijn we op onderzoek uitgegaan. We kunnen het helaas niet met alle zekerheid zeggen, maar doorgaans liggen de prijzen tussen de €50 en €200 euro. Hierbij hebben we het over de ‘standaard’ rollatoren, want er bestaan ook veel geavanceerde modellen. Deze bieden extra functies, zoals opvouwbaar, comfortabel zitje, betere remmen of lichtgewichten. De prijzen kunnen dan zelfs oplopen tot enkele honderden euro’s…

Hoe breed is een rollator?

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Ook bij deze vraag kan de breedte van een rollator variëren, afhankelijk van het model en het ontwerp. Wanneer we kijken naar de meest gebruikte rollators, ligt de breedte vaak tussen de 60 en 70 centimeter. 

Je hoeft niet bang te zijn dat je rollator veel breder is, want hierdoor word je enorm beperkt. De rollatoren moeten namelijk ook geschikt zijn voor de deuropeningen, waarvan de standaardbreedte in veel landen rond de 80 centimeter ligt. Wil je een rollator kopen? Doe dit dan niet zomaar, maar laat de breedte controleren voordat je er een aanschaft. Neem ook een kijkje naar de breedte van je huis, zoals de deuren of gangen. 

Wat is de beste rollator?

Om maar met de deur in huis te vallen, bestaat er eigenlijk geen ‘beste rollator’. Dit komt doordat het sterk afhankelijk is van je behoeften en voorkeuren. Soms is de ene rollator een goede optie voor een ander persoon, maar voor jou juist niet. 

Factoren voor het bepalen van de beste rollator kunnen zijn:

  • Gewicht: lichtgewicht rollators zijn gemakkelijk te vervoeren. Ben je vaak onderweg? Dan is dit misschien wel de beste optie!
  • Stabiliteit: zorg ervoor dat de rollator stabiel en stevig is. Op deze manier vergroot je je eigen veiligheid tijdens het lopen. Kies bijvoorbeeld voor een rollator met goed werkende remmen.
  • Comfort: het is uiteraard belangrijk dat de rollator comfort biedt. Bekijk de functies waarvan jij denkt ze nodig te hebben.
  • Aanpasbaarheid: de rollator dient aan te sluiten bij de juiste hoogte van de gebruiker. Kijk of dit te veranderen is en let hier goed op!

Wel kunnen we een aantal populaire merken rollators benoemen voor meer informatie. Dit zijn bijvoorbeeld Topro, Drive en Rehasense. Vaak staat er onder het product een review van iemand die de rollator heeft aangeschaft. Lees ook de reviews goed door en neem geen ondoordachte beslissingen.

Hoe gebruik je een rollator?

Gebruik de rollator altijd op de correcte manier, want dit kan je mobiliteit verbeteren en valrisico’s verminderen. Maar hoe doe je dit? 

De basisstappen voor het gebruiken van een rollator:

  • Hoogte aanpassen: de handvatten dienen op de heuphoogte te zijn wanneer je rechtop staat. Zo zorg je ervoor dat je je goede houding behoudt.
  • Controleren van de remmen: de remmen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van een rollator. Controleer de remmen om er zeker van te zijn dat ze correct werken.
  • Lopen met je rollator: het is fijn als je de rollator dicht bij je lichaam houdt. Blijf altijd in het frame van de rollator lopen en er niet achter. Maak kleine stappen en probeer rechtop te blijven lopen.
  • Zitten en opstaan: wanneer je gaat zitten op de rollator, zorg je er altijd voor dat de remmen vergrendeld zijn. Draai je om met je rug naar de zitting, leun achterover totdat je de zitting voelt en ga dan langzaam zitten. Opstaan doe je door de remmen te ontgrendelen, te steunen op je handvatten en jezelf omhoog te duwen.

Wij van DutchGamblers raden je aan om een fysiotherapeut of zorgverlener om hulp te vragen. Ze geven instructies en een training bij het eerste gebruik van de rollator. Dit kan er niet alleen voor zorgen dat het apparaat correct gebruikt wordt, maar het geeft je ook wat meer zelfvertrouwen. 

Is een rollator aftrekbaar?

Niet in elk land, maar in sommige landen kunnen de kosten voor medische hulpmiddelen aftrekbaar zijn van de belasting, zoals een rollator. Dit is geheel afhankelijk van de specifieke belastingwetten en overige regels. In Nederland is het mogelijk, maar dit kunnen we je niet met zekerheid zeggen.

De regels, met betrekking tot een aftrekbare rollator, kunnen van jaar tot jaar veranderen. Je moet (vaak) voldoen aan specifieke eisen. Deze bepalen of je in aanmerking komt voor de aftrek van je rollator. Neem contact op met een belastingadviseur of belastingdienst, voor de meest actuele en relevante informatie. 

Conclusie

Wil je graag een rollator huren? Doe dit dan niet zomaar door middel van ondoordachte beslissingen te nemen. Kleine specificaties kunnen van invloed zijn op de werking van de rollator. Zorg ervoor dat de rollator aansluit bij je persoonlijke behoeftes. Vind je het maken van een keuze lastig of vind je het simpelweg wat spannend? Dat is helemaal niet gek, vraag een deskundige om advies en leer hoe je er mee om moet gaan!

FAQ rollator huren:

Stappen voor het gebruiken van een rollator?

Pas de hoogte aan, controleer de remmen, loop in het frame en zit/sta voorzichtig op door gebruik te maken van de handrem.

Waarin kan de prijs van een rollator verschillen?

Het soort type, merk, functies en je persoonlijke situatie.

Hoe breed is een rollator?

Bij een standaard rollator ligt dit vaak tussen de 60 en 70 centimeter.

Waardoor is er verschil in prijs bij rollatoren?

Dit is geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het doel waarvoor je de rollator gebruikt.

Wat is een rollator?

Rollatoren zijn praktische vervoermiddelen, die speciaal voor ouderen ontworpen zijn en je stabiliteit bieden. 

Deel dit artikel:
Gokje wagen? Speel bij één onze top 5 Nederlandse Online Casino's:
5/5
9.5
5/5
9.2
5/5
9.0
5/5
8.8
4/5
8.5
Bekijk ook:
28 september 2023
SunPower zonnepanelen
25 september 2023
Zorgverzekering voor ouderen
25 september 2023
Senioren busreizen 70 plus
Wil jij geen reclame zien?
Wij kunnen wervings- en reclameactiviteiten voor jou verbergen. Zet een vinkje en klik op bevestigen.

Door te bevestigen dat je 24 jaar of ouder bent op DutchGamblers, erken je dat je je bewust bent van de risico’s die online gokken met zich meebrengt. Je bevestigt ook dat je op dit moment niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen. Vergeet niet, gokken heeft zijn kosten, dus het is belangrijk om op tijd te stoppen.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Ook wijzen wij op onze informatie over verantwoord spelen. Daarnaast maken wij gebruik van cookies. Wil je daar meer over weten voordat je DutchGamblers bezoekt? Klik hier voor onze cookieverklaring, en klik hier voor onze privacyverklaring.