Persoonlijk pensioen plan

Het is zover, je kunt eindelijk met pensioen gaan. Heerlijk toch? Nu het zover is, moet je na gaan denken over een persoonlijk pensioen plan. Je wilt uiteraard dat alles naar wens is en aansluit bij je persoonlijke voorkeur. Een pensioen planning, daar zijn er vele soorten van en er zijn talloze mogelijkheden. Het biedt je de mogelijkheid om je gewenste levensstijl tijdens de pensioenjaren te handhaven. Je stelt je financiële toekomst veilig en bereid je voor op een comfortabel en zorgeloos pensioen. 

Wat is een pensioen planning?

Een persoonlijk pensioen plan is een individueel financieel plan. Het plan is specifiek gericht op het opbouwen van een eigen pensioenkapitaal. Wil je zelfstandig je pensioen plannen? Deze strategie biedt mensen de kans om zich voor te bereiden op hun financiële toekomst na het stoppen met werken. 

Wat is het uiteindelijke doel van zo’n pensioen continu plan? Individuen worden in staat gesteld een voldoende pensioeninkomen te hebben dat past bij hun gewenste levensstijl en financiële doelen na hun pensionering. Een particulier pensioen plan wordt als het ware op maat gemaakt.

Er wordt rekening gehouden met:

 • Individuele omstandigheden;
 • De behoeftes;
 • De risicotolerantie;
 • En meer.

Houd er wel rekening mee dat je bij een particulier pensioen plan zelf de verantwoordelijkheid hebt. Je bent actief bezig met het plannen en opbouwen van je pensioen.

Dit vereist het volgende:

 • Discipline;
 • Bewustzijn;
 • Beslissingen nemen;
 • En meer.

Traditionele pensioenregeling en een garant pensioen plan: de verschillen

Veel ouderen kiezen voor de traditionele pensioenregeling. Dit wordt namelijk vaak aangeboden door de werkgever of de overheid. Het verschil tussen een traditioneel pensioen en een persoonlijk pensioen plan is het volgende. De individuen hebben bij een pensioen continu plan, meer controle en flexibiliteit over hun pensioenopbouw. Ze bepalen zelf hoeveel geld ze willen sparen, hoe ze willen beleggen en wanneer ze met pensioen zouden willen gaan. Het geeft de individueel meer controle over zijn of haar toekomst.

Particulier pensioen plan: de soorten mogelijkheden

Zoals eerder benoemd, heb je de keuze uit verschillende soorten persoonlijke pensioen plannen. Elk plan heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. 

Een aantal veelvoorkomende typen persoonlijk pensioen plannen zijn:

 • Lijfrente: dit is een individuele pensioenregeling. Je betaalt periodiek en premies in ruil voor een gegarandeerde uitkering tijdens je pensioen. De inkomsten blijven op deze manier stabiel na je pensionering.
 • Beleggingsrekening: hierbij draait het allemaal om beleggen. Dit omdat je op deze manier je pensioenkapitaal weet op te bouwen. Voor meer informatie en duidelijkheid zijn er een aantal oplossingen. Schakel een beleggingsadviseur in om je te laten helpen bij het beheer van je beleggingen. 
 • Zelfbeheerde pensioenrekening: wil je de volledige controle behouden? Dan is dit type plan wat voor jou. Je hebt de volledige controle over je pensioenkapitaal en de beleggingskeuzes. Beslis hoeveel geld je belegd en welke betaalmethoden van toepassing is. 
 • Persoonlijk pensioen continu plan met belastingvoordelen: een aantal landen biedt fiscale voordelen, maar ook stimulansen voor individuen die sparen voor hun pensioen. Je kunt gebruik maken van belastingvoordelen, zoals belastingvrije stortingen, uitgestelde belastingen op groei en uitkeringen.
 • Hybride pensioen planning: hierbij worden er verschillende elementen, wat betreft de pensioenregelingen, met elkaar gecombineerd. Denk hierbij aan een combinatie van een lijfrente met een beleggingscomponent. Hierbij zet je een deel van je pensioenkapitaal vast voor een gegarandeerd inkomen. Het andere deel beleg je voor potentiële hogere rendementen. 

Lees de bovenstaande persoonlijke pensioenplannen eens door en komt erachter welke het meest geschikt is. Dit hangt af van je behoefte, doelen, risico’s en lokale wetgeving. Vind je het maken van een keuze lastig of heb je er weinig verstand van? Geen zorgen, vraag advies bij een financieel adviseur om het beste plan te kiezen dat past bij jouw situatie!

De voor- en nadelen van een persoonlijk pensioen plan

Aan alle beslissingen die genomen worden zitten voor- en nadelen aan verbonden. Dit is ook het geval voor een persoonlijk pensioen plan. Neem de voor- en nadelen door, zodat je gemakkelijk kunt inzien of het wat voor jou is!

Voordelen persoonlijk pensioen plan:

 • Flexibel: wanneer je kiest voor een pensioen planning, dan biedt dit je flexibiliteit in verschillende aspecten. Denk hierbij aan het bepalen van de inleg bedragen, beleggingskeuzes en de leeftijd waarop je met pensioen gaat. Je plan sluit aan bij je behoeftes, doelen en andere omstandigheden.
 • Controle: met een particulier pensioen plan heb je zelf de touwtjes in handen. Je hebt controle over je pensioenkapitaal en je beslist zelf de beleggingen. Controle is een aspect dat veel mensen een fijn gevoel geeft. Je bepaalt zelf welke risico’s je bereid bent om te nemen. 
 • Groeien: besluit je om te beleggen in een pensioen continu plan? Dan is er de mogelijkheid dat je kunt profiteren van een mooie groeipotentie van de financiële markten. Beheer je portefeuille goed en met een lange beleggingshorizon heb je de kans om je pensioenkapitaal te laten groeien!
 • Besparende voordelen: dit voordeel van een garant pensioen plan kan verschillen per land. Een persoonlijk pensioen plan kan fiscale voordelen bieden. Denk hierbij aan belastinguitstel op inleg of de groei van je pensioenkapitaal. Op deze manier heb je de mogelijkheid om meer geld op te bouwen voor je pensioen!

Nadelen persoonlijk pensioen plan:

 • Risico en verantwoordelijkheid: je draagt zelf de verantwoordelijkheid voor het beheer en de prestaties van je pensioen. Heb je weinig ervaring met beleggen? Dan loop je het risico dat je ondoordachte beslissingen neemt.
 • Onzekerheid: traditionele pensioenregelingen bieden zekerheid. Bij een persoonlijk pensioen plan heb je geen gegarandeerd pensioeninkomen. Dit hangt af van je persoonlijke prestaties zoals je beleggingen en economische omstandigheden.
 • Complex: dit is niet voor iedereen het geval, maar het opzetten en beheren van een plan kan complex zijn. Er zijn veel aspecten waar je over na moet denken en rekening mee moet houden. Heb je weinig kennis over financiële plannen en beleggen? Vraag dan op professioneel advies.

Conclusie

Bij een persoonlijk pensioen plan heb je zelf de touwtjes in handen. Je hebt de keuze uit vele typen persoonlijke pensioen plannen, zodat er altijd een geschikte methode voor jou tussen zit. Je neemt zelf de beslissingen die aansluiten bij je persoonlijke behoeftes en levensstijl. Het vereist discipline, maar je krijgt er zeker wat voor terug. Door het bewustzijn over de beslissingen die je besluit te maken, leer je ook nog eens veel! Wil je meer weten over je pensioen en hoe je dit moet aanpakken? Lees dan ons informatieve artikel: Wat te doen met mijn pensioen?

FAQ Persoonlijk pensioen plan:

Wat zijn de voordelen van een persoonlijk pensioen plan?

Flexibiliteit, controle, groei in bedragen en besparende voordelen.

Wat zijn de nadelen van een persoonlijk pensioen plan?

Risico’s, verantwoordelijkheid, onzekerheid en het is wat complexer.

Wat is een persoonlijk pensioen plan?

Een persoonlijk pensioen plan is een individueel financieel plan. Het plan is specifiek gericht op het opbouwen van een eigen pensioenkapitaal.

Waarmee moet je rekening houden met het kiezen van een pensioen plan?

Je individuele omstandigheden, je behoeftes, je risicotolerantie en meer.

Kan ik advies en hulp krijgen over mijn persoonlijk pensioen plan?

Ja, je kunt een adviseur inhuren om professioneel advies te krijgen.

Deel dit artikel:
Gokje wagen? Speel bij één onze top 5 Nederlandse Online Casino's:
5/5
9.5
5/5
9.2
5/5
9.0
5/5
8.8
4/5
8.5
Bekijk ook:
28 september 2023
SunPower zonnepanelen
25 september 2023
Zorgverzekering voor ouderen
25 september 2023
Senioren busreizen 70 plus
Wil jij geen reclame zien?
Wij kunnen wervings- en reclameactiviteiten voor jou verbergen. Zet een vinkje en klik op bevestigen.

Door te bevestigen dat je 24 jaar of ouder bent op DutchGamblers, erken je dat je je bewust bent van de risico’s die online gokken met zich meebrengt. Je bevestigt ook dat je op dit moment niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen. Vergeet niet, gokken heeft zijn kosten, dus het is belangrijk om op tijd te stoppen.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Ook wijzen wij op onze informatie over verantwoord spelen. Daarnaast maken wij gebruik van cookies. Wil je daar meer over weten voordat je DutchGamblers bezoekt? Klik hier voor onze cookieverklaring, en klik hier voor onze privacyverklaring.