Omvormer zonnepanelen

Wanneer mensen aan zonne-energie denken, komen zonnepanelen meestal als eerste in gedachten. Hoewel zonnepanelen onmisbaar zijn voor het opvangen van zonne-energie, is er een ander cruciaal onderdeel dat niet over het hoofd mag worden gezien: de omvormer. Maar waarom is dit component zo belangrijk, en welke typen omvormers zijn er beschikbaar? Dat zijn precies de vragen die we in deze blog uitgebreid zullen beantwoorden!

Wat zijn omvormers zonnepanelen

Wat is een omvormer zonnepanelen? Omvormers zijn essentiële apparaten in een zonne-energiesysteem, cruciaal voor de correcte werking ervan. De belangrijkste taak van een omvormer is het omzetten van gelijkstroom (DC), die door zonnepanelen wordt gegenereerd, naar wisselstroom (AC). Wisselstroom is de standaardvorm van elektriciteit die in huishoudens en bedrijven. Het wordt gebruikt voor het compatibel met het elektriciteitsnet. Zonder een omvormer zou de elektriciteit die door de zonnepanelen is opgewekt, niet direct bruikbaar zijn voor de meeste elektrische apparaten en systemen.

Welke omvormer zonnepanelen: de soorten

Uiteraard zijn er meerdere soorten omvormers, want ze vervullen een cruciale rol in elk zonne-energiesysteem. Ze hebben als doel om elektriciteit om te zetten in een bruikbare vorm. Dit doen ze door het systeem te bewaken en te optimaliseren. 

Enkele populaire omvormers zijn:

  • Micro omvormer zonnepanelen: de eerste populaire vorm zijn zonnepanelen met micro omvormer. Per paneel wordt er direct één micro-omvormer op de zonnepanelen geïnstalleerd. Hierdoor kan elk paneel afzonderlijk zijn stroom omzetten van DC naar AC. Dit type omvormer is over het algemeen duurder, maar het kan leiden tot een hogere energieopbrengst.
  • String-omvormers: deze omvormer is het meest traditionele type en wordt over het algemeen het meest gebruikt. Een string-omvormer wordt aangesloten op een serie zonnepanelen. Dit type is voordelig, maar niet wanneer je zonnepanelen verschillende oriëntaties of hellingshoeken hebben.
  • Hybride omvormers: heb je een systeem dat zowel zonne-energie als batterijopslag combineert? Dan is de hybride omvormer iets voor jou. Deze omvormer kan DC-stroom van zowel zonnepanelen als accu’s omzetten naar AC. Het biedt een flexibele manier om je energieopslag en -gebruik te beheren. 
  • Optimizers: technisch gezien worden optimizers niet beschouwd als omvormers, maar ze werken wel samen met string-omvormers. Ze verbeteren de efficiëntie van elk afzonderlijk paneel en worden daarom op elk paneel geïnstalleerd. Ze reguleren de DC-spanning voordat deze naar de string-omvormer wordt doorgestuurd.

Hoeveel zonnepanelen op 1 omvormer?

Zoals eerder genoemd, is het aantal zonnepanelen dat op een omvormer geplaatst wordt afhankelijk van verschillende factoren. 

Denk hierbij aan factoren zoals:

  • Capaciteit van de omvormer: omvormers hebben een minimale en maximale DC-input capaciteit, uitgedrukt in watt (W) of kilowatt (kW).
  • Type omvormer: verschillende types omvormers, zoals string-omvormers en micro-omvormers, hebben elk hun eigen specificaties voor het aansluiten van zonnepanelen.
  • Vermogen van de zonnepanelen: zonnepanelen hebben verschillende vermogens; kies een omvormer die past bij het totale vermogen van je zonnepanelen.
  • Omgevingsfactoren: factoren zoals schaduw en de hellingshoek van de panelen kunnen invloed hebben op de efficiëntie van de omvormer en dus op het aantal aan te sluiten panelen.

Over het algemeen geldt dat voor stringomvormers het aantal panelen varieert tussen 6 en 25. Heb je een systeem met micro-omvormers? Dan wordt er doorgaans 1 micro-omvormer per paneel geplaatst.

Conclusie van omvormer zonnepanelen

Een omvormer is als het brein van je zonnepanelen. Zonder dit brein kunnen zonnepanelen de energie niet op de juiste manier aan je huis geven. Hoeveel panelen je aan één omvormer kunt koppelen, hangt af van een paar dingen. Denk aan de kracht van de omvormer en de zonnepanelen, maar ook of je panelen bijvoorbeeld veel in de schaduw liggen.

Elk soort omvormer heeft zijn eigen ‘regels’, dus het is een beetje mixen en matchen om de beste combo te vinden. Als je niet zeker weet wat je moet kiezen, vraag dan advies aan iemand die er verstand van heeft. Zo weet je zeker dat je het meeste uit je zonnepanelen haalt!

FAQ omvormer zonnepanelen:

Welke omvormer heb ik nodig voor mijn zonnepanelen?

Dit hangt af van enkele factoren zoals de capaciteit, de specificaties, het vermogen en de omgevingsfactoren.

Wat zijn populaire omvormers voor zonnepanelen?

Dit zijn de micro-omvormer, string-omvormer, hybride omvormer en optimizers.

Is een omvormer van belang bij het plaatsen van zonnepanelen?

Zonder een omvormer zou de elektriciteit die door de zonnepanelen is opgewekt, niet direct bruikbaar zijn voor de meeste elektrische apparaten en systemen.

Hoeveel omvormers heb ik nodig?

Dit hangt af van je persoonlijke eisen, wensen en leefomgeving.

Zijn omvormers duur?

De prijs van een omvormer voor zonnepanelen kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type, de capaciteit en het merk.

Deel dit artikel:
Gokje wagen? Speel bij één onze top 5 Nederlandse Online Casino's:
5/5
9.5
5/5
9.2
5/5
9.0
5/5
8.8
4/5
8.5
Bekijk ook:
28 september 2023
SunPower zonnepanelen
25 september 2023
Zorgverzekering voor ouderen
25 september 2023
Senioren busreizen 70 plus
Wil jij geen reclame zien?
Wij kunnen wervings- en reclameactiviteiten voor jou verbergen. Zet een vinkje en klik op bevestigen.

Door te bevestigen dat je 24 jaar of ouder bent op DutchGamblers, erken je dat je je bewust bent van de risico’s die online gokken met zich meebrengt. Je bevestigt ook dat je op dit moment niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen. Vergeet niet, gokken heeft zijn kosten, dus het is belangrijk om op tijd te stoppen.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Ook wijzen wij op onze informatie over verantwoord spelen. Daarnaast maken wij gebruik van cookies. Wil je daar meer over weten voordat je DutchGamblers bezoekt? Klik hier voor onze cookieverklaring, en klik hier voor onze privacyverklaring.